posiłek potrawa/składnik |
ilość | j.m. | alergeny | ||||
poniedziałek, 7 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA ZARZUTKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | MAKARON Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM W SOSIE ŚMIETANOWO - SEROWYM | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | WODA NIEGAZOWANA 330 ML | 1 szt. | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | GRUSZKA | 1 szt. | |||||
wtorek, 8 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA KRUPNIK JAGLANY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KOTLET MIELONY WIEPRZOWY | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM | 1 x 200g | |||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | SURÓWKA Z OGÓRKA KISZONEGO Z MARCHEWKĄ I BIAŁĄ KAPUSTĄ | 1 x 113g | Jaja | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT WIELOOWOCOWY | 1 x 208g | |||||
środa, 9 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA JARZYNOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KOTLET Z PIERSI KURCZAKA PANIEROWANY | 1 x 150g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | KASZA JĘCZMIENNA | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ Z POMIDOREM I SOSEM WINEGRET | 1 x 122g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | HERBATA Z CYTRTNĄ | 1 x 215g | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | JABŁKO DESEROWE | 1 szt. | |||||
czwartek, 10 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA BARSZCZ UKRAIŃSKI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KLUSKI ŚLĄSKIE | 1 x 200g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | GULASZ WIEPRZOWY | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | SURÓWKA Z KAPUSTY BIAŁEJ, MARCHWII, JABŁEK I ŚWIEŻEJ PAPRYKI Z MAJONEZEM | 1 x 120g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK JABŁKOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
piątek, 11 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA - RYBNA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Ryby, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | NALEŚNIKI Z SEREM | 1 x 253g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | SOS TRUSKAWKOWY | 1 x 200g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT WIELOOWOCOWY | 1 szt. | |||||
wtorek, 15 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA SZPINAKOWA Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | MAKARON SPAGHETTI Z SOSEM BOLOGNESE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | WODA NIEGAZOWANA 330 ML | 1 szt. | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | BANAN | 1 szt. | |||||
środa, 16 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA KRUPNIK JĘCZMIENNY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | NUGETSY Z KURCZAKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM | 1 x 197g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z MASŁEM | 1 x 200g | Mleko | ||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | MARCHEWKA GOTOWANA Z ZIELONYM GROSZKIEM | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK WIELOOWOCOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
czwartek, 17 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA - PIECZARKOWA Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | ŁAZANKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM WIEPRZOWYM | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | WODA Z CYTRYNĄ | 1 x 206g | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | BRZOSKWINIA | 1 szt. | |||||
piątek, 18 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA BROKUŁOWA Z MAKARONEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten,Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | FILET Z RYBY W SOSIE GRECKIM | 1 x 200g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Ryby, Seler | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z WODY | 1 x 80g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT ŚLIWKOWY | 1 x 208g | |||||
poniedziałek, 21 października 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA - OGÓRKOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KASZOTTO Z KURCZKIEM I WARZYWAMI | 1 x 400g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK WIELOOWOCOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | JABŁKO DESEROWE | 1 szt. | |||||
W jadłospisie mogą nastąpić zmiany. |
posiłek |
ilość |
j.m. |
alergeny |
||||
|
poniedziałek, 23 września 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA ZIEMNIACZANA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
GULASZ WIEPRZOWY |
1 x 120g |
Zboża zawierające gluten |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
KASZA GRYCZANA |
1 x 120g |
Zboża zawierające gluten, Mleko |
|||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, MARCHWII I JABŁEK Z OLEJEM |
1 x 114g |
||||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
HERBATA Z MIODEM |
1 x 208g |
||||
|
► |
obiad / świeży owoc |
|||||
|
● |
GRUSZKA |
1 szt. |
||||
|
wtorek, 24 września 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA ROSÓŁ Z KURCZAKA Z MAKARONEM |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Jaja, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
UDO Z KURCZAKA W ZŁOCISTEJ PANIERCE |
1 x 106g |
||||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
ZIEMNIAKI Z NATKĄ PIETRUSZKI |
1 x 200g |
||||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
MIZERIA Z JOGURTEM |
1 x 110g |
Mleko |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
SOK JABŁKOWY 200 ML |
1 szt. |
||||
|
środa, 25 września 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA KALAFIOROWA Z RYŻEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
KOTLET MIELONY WIEPRZOWO - WOŁOWY |
1 x 120g |
Zboża zawierające gluten, Jaja |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
ZIEMNIAKI Z MASŁEM |
1 x 200g |
Mleko |
|||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
BURACZKI ZASMAŻANE |
1 x 110g |
Zboża zawierające gluten, Mleko |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
WODA Z CYTRYNĄ |
1 x 206g |
||||
|
► |
obiad / świeży owoc |
|||||
|
● |
BRZOSKWINIA |
1 szt. |
||||
|
czwartek, 26 września 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA OGÓRKOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
NALEŚNIKI Z SEREM |
1 x 200g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
SOS TRUSKAWKOWY |
1 x 80g |
||||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
KOMPOT WIELOOWOCOWY |
1 x 208g |
||||
|
piątek, 27 września 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
PULPET RYBNY |
1 x 175g |
Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
ZIEMNIAKI Z WODY |
1 x 200g |
||||
|
► |
obiad / dodatek do obiadu |
|||||
|
● |
SOS KOPERKOWY |
1 x 60g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler |
|||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
SURÓWKA Z MARCHWII Z JOGURTEM I PESTKAMI SŁONECZNIKA |
1 x 125g |
Mleko |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
WODA NIEGAZOWANA 330 ML |
1 szt. |
||||
|
poniedziałek, 30 września 2024 |
|
|||||
|
► |
zupa / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA - KRUPNIK JĘCZMIENNY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
FASOLKA PO BRETOŃSKU BOCZKIEM I KIEŁBASĄ, BUŁKA |
1 x 310g |
Zboża zawierające gluten |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
SOK WIELOOWOCOWY 200 ML |
1 szt. |
||||
|
wtorek, 1 października 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
SCHAB PIECZONY W SOSIE WŁASNYM |
1 x 196g |
Zboża zawierające gluten |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM |
1 x 200g |
||||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY, MARCHWII I JABŁEK Z OLEJEM |
1 x 114g |
||||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
HERBATA OWOCOWA |
1 x 210g |
||||
|
► |
obiad / świeży owoc |
|||||
|
● |
ŚLIWKA KRAJOWA |
2 szt. |
||||
|
środa, 2 października 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA KREM Z DYNI NA WYWARZE MIĘSNYM (MR), GROSZEK PTYSIOWY |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
PIEROGI CZEKOLADOWE Z SEREM |
0,2 x 200g |
||||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
SOS ŚMIETANOWY NA SŁODKO |
1 x 60g |
Mleko |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
WODA Z CYTRYNĄ |
1 x 206g |
||||
|
czwartek, 3 października 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA - ZACIERKOWA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM BEZ ZAWIJANIA |
1 x 320g |
Zboża zawierające gluten, Jaja |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
ZIEMNIAKI Z WODY |
1 x 200g |
||||
|
► |
obiad / dodatek do obiadu |
|||||
|
● |
SOS POMIDOROWY |
1 x 110g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
KOMPOT WIELOOWOCOWY |
1 x 208g |
||||
|
► |
obiad / świeży owoc |
|||||
|
● |
JABŁKO DESEROWE |
1 szt. |
||||
|
piątek, 4 października 2024 |
|
|||||
|
► |
obiad / zupa |
|||||
|
● |
ZUPA BARSZCZ CZERWONY Z JAJKIEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE |
1 x 350g |
Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler |
|||
|
► |
obiad / II danie |
|||||
|
● |
FILET Z RYBY PANIEROWANY |
1 x 130g |
Zboża zawierające gluten, Jaja, Ryby |
|||
|
► |
obiad / dodatek do II dania |
|||||
|
● |
RYŻ Z KURKUMĄ |
1 x 140g |
Zboża zawierające gluten |
|||
|
► |
obiad / surówka |
|||||
|
● |
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ Z MARCHEWKĄ I MAJONEZEM |
1 x 120g |
Jaja |
|||
|
► |
obiad / napój |
|||||
|
● |
SOK JABŁKOWY 200 ML |
1 szt. |
||||
W jadłospisie mogą nastąpić zmiany. |
|
|
|
|
|
|
INFORMACJA
Z obiadów w stołówce szkolnej korzystać mogą uczniowie klas I-VIII i nauczyciele i pracownicy Szkoły Podstawowej w Żyrzynie.
Od miesiąca września 2024 r. przewiduje się wydawanie obiadów według ustalonego harmonogramu.
Informujemy, iż cena jednego obiadu (zupa+drugie danie+kompot) wynosi 7,00 zł, a samej zupy 4,00 zł.
Opłata za obiady uiszczana jest na konto bankowe do 3 dnia każdego miesiąca
(Nr konta 46 8191 1071 2006 6000 0161 0002) - Szkoła Podstawowa w Żyrzynie.
Informacja o wysokości opłaty za obiady za dany miesiąc (bez odliczeń) będzie zamieszczana na stronie internetowej szkoły i na tablicy ogłoszeń w szkole 1dnia roboczego każdego miesiąca. Odpłatności należy dokonywać zawsze od 1-go dnia roboczego danego miesiąca.
Na dokonanym przelewie lub wpłacie koniecznie musi być zawarta informacja z danymi ucznia spożywającego posiłek w szkole np. ,,Opłata za obiady za m-c wrzesień 2024r. Jan Kowalski kl. Ia,,
W przypadku nieobecności, stołującemu przysługuje zwrot dziennej stawki żywieniowej za każdy dzień nieobecności w szkole pod warunkiem wcześniejszego jej zgłoszenia telefonicznego lub poprzez sms (81 880 90 25 lub 507 812 135) najpóźniej do godz.15:00 w dniu poprzedzającym nieobecność dziecka w szkole. W nagłych sytuacjach nieobecność stołującego można zgłosić w danym dniu, tylko do godziny 7:30. Intendent pracuje w godzinach od 7:00 do 15:00. Proszę kontaktować się w godzinach pracy intendenta.
Nie zgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów. Wszystkie potwierdzone przez intendenta zgłoszone nieobecności stołującego, rodzic jest zobowiązany sam dokonywać odliczeń w następnym miesiącu.
Rezygnację ze spożywania obiadów przez ucznia należy zgłosić do intendenta w terminie do 25-go dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja z obiadów.
ZASADY ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W SZKOLE PODSTAWOWEJ W ŻYRZYNIE
Żywienie dzieci i młodzieży w naszej szkole opiera się na określonych zasadach i spełnia wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Kontrolę nad spełnianiem wymagań z tego zakresu pełni organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Sanepid). Minister Zdrowia wydaje stosowne rozporządzenia regulujące kwestie wymagań odnośnie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz żywności oferowanej do sprzedaży w placówkach szkolnych.
Aktualnie wymagania te precyzuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016r.poz 1154).
Zapisy § 1 rozporządzenia zawierają wymagania co do zawartości cukru, tłuszczu i soli w poszczególnych, wybranych grupach środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Wymagania dla żywienia zbiorowego w placówkach szkolnych znajdują się w§ 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Zgodnie z zapisami zawartymi w rozporządzeniu środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Aktualnie obowiązujące normy to opracowane w Instytucie Żywności i
Żywienia w 2020r Normy Żywienia dla populacji Polski.
Ponadto w rozporządzeniu zawarte są wytyczne co odpowiedniego doboru i częstotliwości podaży poszczególnych grup produktów w posiłkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
Rekomendacje co do posiłków szkolnych zakładają między innymi uwzględnienie większej ilości warzyw a także owoców, większą podaż morskich, tłustych ryb, ograniczenie potraw smażonych, zapewnienie dzieciom zdrowych napojów.
Ułatwieniem dla każdej placówki stosującej nowe przepisy będzie wsparcie Państwa jako rodziców np. w formie rozmowy z dzieckiem i zachęcania go do spożywania posiłków przygotowywanych w placówce.
Wymagania dotyczące posiłków szkolnych.
- Codzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży.
- Zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyjątkiem koncentratów z naturalnych składników.
- Tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej raz w tygodniu.
- Produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku. Według norm żywienia zaleca się zwiększenie w diecie udziału produktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np.: kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham.
- W jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych.
- Zalecany jest dostęp do wody pitnej dla każdego dziecka. Napoje zalecane w diecie dzieci to woda, naturalne soki owocowe, warzywne, soki owocowo-warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml.
- Zaleca się podawać potrawy smażone nie częściej niż 2 razy w ciągu tygodnia. Do smażenia powinno się stosować olej rzepakowy i oliwę z oliwek.
Za żywienie w naszej placówce odpowiedzialna jest Pani Teresa Bator– Intendent i Pani Halina Siwińska – Szefowa kuchni, które zajmują się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci i młodzieży. Jadłospisy układane są zgodnie z powyżej wymienionymi wymaganiami.
Dodatkowo do jadłospisu zamieszczamy alergeny, które są zawarte w procedurze przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
posiłek potrawa/składnik |
ilość | j.m. | alergeny | ||||
poniedziałek, 9 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA - SZPINAKOWA Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | MAKARON SPAGHETTI Z SOSEM BOLOGNESE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK WIELOOWOCOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
wtorek, 10 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA KRUPNIK JAGLANY NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | BIGOS ZE SŁODKIEJ KAPUSTY | 1 x 294g | Zboża zawierające gluten | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z NATKĄ PIETRUSZKI | 1 x 200g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | WODA NIEGAZOWANA 330 ML | 1 szt. | |||||
środa, 11 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA Z PORÓW Z MAKARONEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | PIEROGI UKRAIŃSKIE Z TŁUSZCZEM | 1 x 200g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | SURÓWKA SZWEDZKA Z KONSERWOWEGO OGÓRKA, MARCHEWKI I CEBULI | 1 x 120g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | HERBATA Z MIODEM | 1 x 208g | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | JABŁKO DESEROWE | 1 szt. | |||||
czwartek, 12 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | POTRAWKA Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM | 1 x 250g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z WODY | 1 x 200g | |||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | SURÓWKA Z BURACZKÓW Z PAPRYKĄ I CEBULĄ | 1 x 122g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT JABŁKOWY | 1 x 208g | |||||
piątek, 13 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA ZARZUTKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ZIEMNIAKAMI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | FILET Z RYBY W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM | 1 x 140g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Ryby | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | WARZYWA NA PATELNIĘ | 1 x 150g | Mleko | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK WIELOOWOCOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
poniedziałek, 16 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA GROCHOWA Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ NA WYWARZE WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | FORSZMAK Z MIĘSA WIEPRZOWEGO Z WARZYWAMI | 1 x 275g | Zboża zawierające gluten, Seler | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | KASZA BULGUR | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | WODA NIEGAZOWANA 330 ML | 1 szt. | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | ŚLIWKA KRAJOWA | 2 szt. | |||||
wtorek, 17 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KOTLET Z PIERSI KURCZAKA PANIEROWANY | 1 x 150g | Zboża zawierające gluten, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z NATKĄ PIETRUSZKI | 1 x 200g | |||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | MARCHEWKA KOSTKA GOTOWANA Z GROSZKIEM | 1 x 120g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT WIELOOWOCOWY | 1 x 208g | |||||
środa, 18 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA BARSZCZ UKRAIŃSKI NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | KOPYTKA GM Z MASŁEM I BUŁKĄ | 1 x 200g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Jaja | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | SAŁATKA OWOCOWA | 1 x 126g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | HERBATA Z CYTRTNĄ | 1 x 215g | |||||
czwartek, 19 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | BITKI WOŁOWE W SOSIE WŁASNYM | 1 x 150g | Zboża zawierające gluten | ||||
► | obiad / dodatek do II dania | ||||||
● | ZIEMNIAKI Z WODY | 1 x 200g | |||||
► | obiad / surówka | ||||||
● | POMIDOR ZE SZCZYPIORKIEM | 1 x 102g | |||||
► | obiad / napój | ||||||
● | SOK JABŁKOWY 200 ML | 1 szt. | |||||
piątek, 20 września 2024 | |||||||
► | obiad / zupa | ||||||
● | ZUPA RYBNA NA WYWARZE MIĘSNO-WARZYWNYM, PIECZYWO MIESZANE | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Ryby, Seler | ||||
► | obiad / II danie | ||||||
● | RYŻ ZE ŚMIETANĄ I DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM | 1 x 350g | Zboża zawierające gluten, Mleko | ||||
► | obiad / napój | ||||||
● | KOMPOT WIELOOWOCOWY | 1 x 208g | |||||
► | obiad / świeży owoc | ||||||
● | GRUSZKA | 1 szt. | |||||
W jadłospisie mogą nastąpić zmiany. |